SEO

Zijn breadcrumbs belangrijk?

Breadcrumbs zijn belangrijk voor een effectieve website-navigatie en spelen een cruciale rol in de SEO-strategie van een website. Ze bieden gebruikers een duidelijk pad om terug te keren naar de startpagina van een website of naar hogere niveaus van de sitehiërarchie. In dit artikel onderzoeken we de voordelen van breadcrumbs voor zowel gebruikers als zoekmachines en bieden we praktische tips voor hun implementatie.

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs, of broodkruimels, zijn een navigatiehulpmiddel op websites. Ze tonen het pad dat gebruikers hebben gevolgd vanaf de startpagina van de website naar de huidige pagina. Dit pad wordt meestal bovenaan de pagina weergegeven en bestaat uit hyperlinks naar elk niveau van de hiërarchie. Breadcrumbs verbeteren niet alleen de navigatie, maar geven gebruikers ook een idee van waar ze zich bevinden op de website.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk voor SEO?

Een goed gestructureerde website met breadcrumbs heeft verschillende voordelen voor SEO. Ten eerste zorgen breadcrumbs voor een betere gebruikerservaring. Bezoekers kunnen gemakkelijker door de website bladeren en vinden wat ze zoeken, wat de kans op terugkerende bezoeken vergroot en de bouncepercentages vermindert.

Bovendien helpen breadcrumbs zoekmachinecrawlers om de site-inhoud beter te begrijpen. Crawlers kunnen het verband tussen pagina’s begrijpen aan de hand van de breadcrumb-navigatie, wat de indexering en rangschikking van pagina’s kan verbeteren.

Breadcrumbs en de gebruikerservaring

Breadcrumbs verhogen de gebruiksvriendelijkheid van een website aanzienlijk. Stel je voor dat een bezoeker via een zoekmachine op een diepere pagina van je website terechtkomt zonder de context van de startpagina te kennen. Breadcrumbs zouden die bezoeker een duidelijk pad terug bieden, waardoor de frustratie wordt verminderd en de kans groter wordt dat ze verder gaan verkennen.

De navigatie wordt ook vereenvoudigd, vooral op websites met complexe hiërarchieën en veel pagina’s. Gebruikers kunnen met een enkele klik naar hogere niveaus navigeren, zonder de “Terug” -knop van hun browser te gebruiken.

Een voorbeeld van een positieve gebruikerservaring met breadcrumbs is wanneer iemand online een kledingwinkel bezoekt. Als ze een specifiek product vinden, maar willen terugkeren naar de categoriepagina om andere opties te bekijken, kunnen breadcrumbs hen direct terugbrengen zonder dat ze de hele website hoeven te doorlopen.

Breadcrumbs en de SEO-strategie

Breadcrumbs spelen een belangrijke rol in de SEO-strategie van een website. Door een betere interne linkstructuur te bieden, kunnen zoekmachinecrawlers gemakkelijker door de website navigeren en alle belangrijke pagina’s ontdekken. Het is cruciaal om breadcrumbs op een manier te implementeren die overeenkomt met de sitehiërarchie.

Een andere SEO-gerelateerde factor is het gebruik van zoekmachinevriendelijke URL’s in de breadcrumbs. Door relevante zoekwoorden op te nemen in de URL’s van de broodkruimels, kan de zichtbaarheid in zoekmachines toenemen.

Breadcrumbs kunnen ook helpen bij het genereren van Breadcrumb Rich Snippets, die in de zoekresultaten kunnen verschijnen. Deze aanvullende informatie kan de klikfrequenties verbeteren en gebruikers aanmoedigen om naar de website te gaan.

Breadcrumbs implementeren op uw website

Het implementeren van breadcrumbs op uw website is een relatief eenvoudig proces. Hier zijn enkele stappen om u op weg te helpen:

 1. Stel uw sitehiërarchie vast: Identificeer de structuur van uw website en bepaal hoe pagina’s met elkaar zijn verbonden.
 2. Kies het type breadcrumbs: Er zijn drie veelvoorkomende soorten breadcrumbs: locatiegebaseerd, padgebaseerd en attribuutgebaseerd. Kies het type dat het beste bij uw website past.
 3. Gebruik gestructureerde gegevens: Voeg gestructureerde gegevens toe aan uw breadcrumb-HTML om zoekmachines te helpen de navigatie te begrijpen.
 4. CSS-styling: Geef de breadcrumbs een aantrekkelijke en overzichtelijke vormgeving die bij uw website past.
 5. Test de functionaliteit: Zorg ervoor dat de breadcrumbs correct werken op verschillende pagina’s en apparaten.

Aanbevolen praktijken

 • Plaats breadcrumbs bovenaan de pagina, net onder de hoofdtitel.
 • Gebruik het “>” symbool tussen de broodkruimels om de hiërarchie aan te geven.
 • Maak de breadcrumbs klikbaar, zodat gebruikers gemakkelijk naar boven kunnen navigeren.
 • Voeg de huidige pagina niet toe als een hyperlink in de breadcrumbs.
 • Pas de stijl van de breadcrumbs aan om bij uw website te passen, maar zorg ervoor dat ze duidelijk zichtbaar zijn.

Breadcrumbs en mobiele gebruikers

Met het groeiende aantal mobiele gebruikers is het essentieel om ervoor te zorgen dat breadcrumbs goed werken op verschillende apparaten. Responsief webdesign is hierbij van cruciaal belang. Zorg ervoor dat de breadcrumbs op mobiele apparaten goed worden weergegeven en dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn met vingers.

Breadcrumbs kunnen ook bijdragen aan een betere mobiele gebruikerservaring door gebruikers te helpen navigeren zonder dat ze door lange menu’s hoeven te scrollen.

Common SEO-fouten met betrekking tot breadcrumbs

Bij het implementeren van breadcrumbs kunnen enkele SEO-fouten worden gemaakt. Hier zijn enkele valkuilen om te vermijden:

 1. Dubbele inhoud: Als de breadcrumbs op elke pagina hetzelfde zijn, kan dit leiden tot dubbele inhoud. Zorg ervoor dat de breadcrumb-structuur op elke pagina uniek is.
 2. Verkeerde URL-structuur: Vermijd het gebruik van niet-beschrijvende URL’s in de breadcrumbs. Gebruik relevante zoekwoorden voor betere SEO-resultaten.
 3. Niet-geoptimaliseerde breadcrumbs: Als de breadcrumbs niet goed zijn gestructureerd, kunnen ze verwarrend zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines.

Breadcrumbs en website-navigatie

Breadcrumbs zijn nauw verbonden met de algehele website-navigatie. Door breadcrumbs consistent te gebruiken, kunnen gebruikers een duidelijk pad volgen en een gevoel van consistentie ervaren tijdens het bladeren door de website.

Een gestructureerde en intuïtieve website-navigatie is essentieel om gebruikers aan te moedigen langer op de website te blijven en meer pagina’s te verkennen.

Breadcrumbs en SEO-analyse

Het gebruik van tools voor het meten van SEO-prestaties is cruciaal om het effect van breadcrumbs op uw website te begrijpen. Analyseer het pad dat gebruikers volgen en identificeer potentiële knelpunten in de navigatie.

Volg het breadcrumb-pad van gebruikers om te zien welke pagina’s het meest bezocht worden en welke het minst. Deze inzichten kunnen waardevol zijn bij het optimaliseren van de sitehiërarchie en het verbeteren van de gebruikerservaring.

Het belang van consistente navigatie

Breadcrumbs dragen bij aan de consistentie van de website-navigatie. Als gebruikers weten waar ze zich bevinden en gemakkelijk kunnen terugkeren naar hogere niveaus, neemt de betrouwbaarheid van de website toe.

Consistentie in navigatie zorgt ervoor dat gebruikers zich comfortabel voelen bij het verkennen van de website en geeft hen het vertrouwen om acties uit te voeren, zoals aankopen doen of contact opnemen met het bedrijf.

Breadcrumbs en conversies

Een verbeterde gebruikerservaring door breadcrumbs kan leiden tot hogere conversiepercentages. Door gebruikers te helpen gemakkelijk te navigeren, kunnen ze sneller vinden wat ze zoeken en eerder overgaan tot actie, zoals een aankoop of inschrijving.

Optimaliseer de breadcrumb-structuur om gebruikers te begeleiden naar belangrijke conversiepunten en call-to-actions.

Breadcrumbs en sitelinks

Sitelinks zijn extra links naar relevante pagina’s van uw website die soms worden weergegeven onder de hoofdzoekresultaten. Breadcrumbs kunnen een aanvulling zijn op sitelinks, aangezien ze een hiërarchisch overzicht bieden van de website.

De combinatie van sitelinks en breadcrumbs kan de zichtbaarheid en klikfrequenties in de zoekresultaten verder vergroten.

Breadcrumbs en taal-/lokalisatie-instellingen

Voor meertalige websites zijn breadcrumbs vooral nuttig bij het begrijpen van de sitestructuur en het navigeren tussen verschillende taalversies van de website. Het is essentieel om taalspecifieke URL-structuren te gebruiken in de breadcrumbs om gebruikers te begeleiden naar de juiste taalvarianten.

Conclusie

In dit artikel hebben we de essentie van breadcrumbs besproken en hun belang voor SEO en gebruikerservaring benadrukt. Breadcrumbs zijn een waardevol hulpmiddel om de navigatie van een website te verbeteren, de gebruikerservaring te optimaliseren en de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten.

Door breadcrumbs op een doordachte manier te implementeren en te zorgen voor een consistente website-navigatie, kunnen websites de betrokkenheid van gebruikers vergroten en hun online prestaties verbeteren.

Aarzel niet om breadcrumbs toe te voegen aan uw website en te genieten van de vele voordelen die ze bieden!

Wat zijn breadcrumbs in SEO?

Breadcrumbs zijn een navigatiehulpmiddel op websites dat gebruikers helpt hun pad te begrijpen vanaf de startpagina naar de huidige pagina. Ze spelen ook een belangrijke rol in de SEO-strategie door een betere interne linkstructuur te bieden en zoekmachinecrawlers te helpen de site-inhoud te begrijpen.

Welk type breadcrumbs is het beste voor mijn website?

Er zijn drie veelvoorkomende soorten breadcrumbs: locatiegebaseerd, padgebaseerd en attribuutgebaseerd. Het beste type is afhankelijk van de structuur van uw website en de behoeften van uw gebruikers.

Zullen breadcrumbs mijn conversiepercentage verhogen?

Ja, breadcrumbs kunnen bijdragen aan een betere gebruikerservaring, waardoor gebruikers gemakkelijker kunnen navigeren en vinden wat ze zoeken. Dit kan leiden tot een hoger conversiepercentage.

Zijn breadcrumbs belangrijk voor mobiele gebruikers?

Ja, met het toenemende aantal mobiele gebruikers is het essentieel om breadcrumbs goed te laten werken op mobiele apparaten. Responsief webdesign is cruciaal om een optimale ervaring te bieden aan mobiele gebruikers.

Kan ik dezelfde breadcrumbs op elke pagina gebruiken?

Het wordt aanbevolen om unieke breadcrumb-structuren te gebruiken op elke pagina om dubbele inhoud te vermijden en gebruikers een duidelijk pad te bieden.

Dit vind je vast ook leuk:

SEO

Wat is Linkbuilding: Een Gids voor Succesvolle SEO-strategieën

In de steeds evoluerende wereld van digitale marketing is zoekmachineoptimalisatie (SEO) van cruciaal belang om online zichtbaarheid en verkeer naar
SEO

Linkbuilding Uitbesteden: Verbeter de Autoriteit en Zichtbaarheid van je Website

Als je een eigen website hebt, is het vergroten van de autoriteit en zichtbaarheid ervan van essentieel belang voor online