SEO

Wat zijn broken links: Alles wat je moet weten

Inleiding

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het belangrijk om alle aspecten van je website te optimaliseren, inclusief de kwaliteit van je links. Broken links kunnen echter een grote hindernis vormen voor zowel gebruikers als zoekmachines. Maar wat zijn broken links eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk om aan te pakken? In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat broken links zijn, waarom ze problemen veroorzaken en hoe je ze kunt vermijden. Laten we meteen van start gaan!

Wat zijn broken links?

Broken links, ook wel bekend als dode links of dead links, zijn links die niet meer naar de bedoelde bestemming leiden. Wanneer een gebruiker op een broken link klikt, wordt hij geconfronteerd met een 404-foutpagina, wat betekent dat de pagina niet gevonden kan worden. Dit kan frustrerend zijn voor bezoekers en kan een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring van je website.

Interne en externe broken links

Broken links kunnen zowel intern als extern voorkomen. Interne broken links verwijzen naar URL’s op jouw eigen website die niet langer actief zijn. Externe broken links zijn links die verwijzen naar pagina’s op andere websites die niet meer bestaan. Het is essentieel om beide soorten links in de gaten te houden en regelmatig te controleren op eventuele problemen.

Waarom zijn broken links problematisch?

Slechte gebruikerservaring

Zoals eerder vermeld, kunnen broken links leiden tot een slechte gebruikerservaring. Bezoekers die op een dode link stuiten, kunnen gefrustreerd raken en uiteindelijk je website verlaten. Dit kan leiden tot een hoger bouncepercentage en minder betrokkenheid bij je inhoud.

Negatieve impact op SEO

Broken links hebben ook een negatieve invloed op je SEO. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites met een goede gebruikerservaring en kunnen je site lager rangschikken als er veel dode links aanwezig zijn. Daarnaast kunnen search crawlers problemen ondervinden bij het indexeren van je pagina’s als gevolg van broken links, wat resulteert in minder organisch verkeer.

Hoe broken links te voorkomen?

Nu je begrijpt waarom broken links een probleem kunnen vormen, is het tijd om te leren hoe je ze kunt voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

Regelmatige linkcontrole

Voer regelmatig een grondige linkcontrole uit op je website. Gebruik tools die je helpen bij het identificeren van dode links, zowel intern als extern. Zodra je ze ontdekt, corrigeer ze dan onmiddellijk door de verwijzing bij te werken naar een relevante en actieve URL.

Gebruik 301-omleidingen

Als je oude pagina’s hebt verwijderd of verplaatst naar nieuwe URL’s, zorg er dan voor dat je 301-omleidingen gebruikt. Dit stuurt gebruikers en zoekmachines automatisch door naar de nieuwe locatie, zodat ze geen 404-fouten tegenkomen.

Houd je website up-to-date

Zorg ervoor dat je website regelmatig wordt bijgewerkt. Verwijder verouderde content en links die niet meer relevant zijn. Hoe actueler je site, hoe kleiner de kans op broken links.

Conclusie

Broken links zijn een veelvoorkomend probleem dat serieuze gevolgen kan hebben voor je website en je SEO-inspanningen. Het is essentieel om proactief te zijn bij het identificeren en oplossen van deze dode links. Door regelmatig linkcontroles uit te voeren en 301-omleidingen te gebruiken, kun je de gebruikerservaring verbeteren en de SEO-gezondheid van je website behouden.

Wat veroorzaakt broken links?

Broken links kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder het verwijderen van pagina’s, het veranderen van URL-structuren, het foutief invoeren van links en het linken naar externe pagina’s die niet langer actief zijn.

Zijn alle broken links schadelijk voor SEO?

Niet alle broken links hebben een ernstige impact op je SEO. Het is echter nog steeds belangrijk om ze op te lossen, omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de gebruikerservaring en zoekmachines signalen kunnen afgeven dat je website niet goed wordt onderhouden.

Kan ik tools gebruiken om broken links te identificeren?

Ja, er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van broken links op je website. Enkele populaire opties zijn Screaming Frog, Google Search Console en Ahrefs.

Hoe vaak moet ik mijn website controleren op broken links?

Het wordt aanbevolen om je website regelmatig te controleren op broken links, idealiter eens per maand. Als je een grote website hebt met veel wijzigingen, kan het nodig zijn om vaker te controleren.

Wat moet ik doen als ik veel broken links op mijn website heb?

Als je veel broken links op je website hebt, is het belangrijk om een plan op te stellen om ze systematisch op te lossen. Begin met de meest kritieke links en werk je weg naar minder belangrijke links. Gebruik 301-omleidingen waar nodig en werk samen met je webontwikkelingsteam om alle problemen op te lossen.

Dit vind je vast ook leuk:

SEO

Wat is Linkbuilding: Een Gids voor Succesvolle SEO-strategieën

In de steeds evoluerende wereld van digitale marketing is zoekmachineoptimalisatie (SEO) van cruciaal belang om online zichtbaarheid en verkeer naar
SEO

Linkbuilding Uitbesteden: Verbeter de Autoriteit en Zichtbaarheid van je Website

Als je een eigen website hebt, is het vergroten van de autoriteit en zichtbaarheid ervan van essentieel belang voor online