SEO

Wat is een structured data

Inleiding

Als je een website hebt of beheert, is het essentieel om te begrijpen hoe zoekmachines je inhoud indexeren en presenteren aan hun gebruikers. Structured data speelt hierin een cruciale rol. Maar wat is structured data precies en waarom is het zo belangrijk voor SEO? In dit artikel duiken we dieper in op deze vragen en ontdekken we de voordelen van het gebruik van structured data op jouw website.

Wat is structured data?

Structured data verwijst naar een gestandaardiseerde indeling van informatie, zodat zoekmachines de betekenis en context van inhoud op een webpagina beter begrijpen. Het maakt gebruik van specifieke codeformaten om gegevens te markeren en te categoriseren, zoals schema.org, JSON-LD, Microdata en RDFa.

Waarom is structured data belangrijk voor SEO?

Het implementeren van structured data op je website heeft vele voordelen voor zoekmachineoptimalisatie. Het stelt zoekmachines in staat om rijke resultaten en uitgebreide functies te genereren, zoals rich snippets, waardoor jouw inhoud meer opvalt in de zoekresultaten. Hierdoor vergroot je de kans dat gebruikers op jouw link klikken en naar je website gaan.

Soorten structured data

Schema.org

Schema.org is een gezamenlijk initiatief van Google, Bing, Yahoo en Yandex om gestructureerde gegevens te standaardiseren. Het biedt een uitgebreide verzameling van schema’s die je kunt gebruiken om verschillende soorten inhoud te markeren, zoals artikelen, producten, evenementen, beoordelingen en meer.

JSON-LD

JSON-LD, wat staat voor JavaScript Object Notation for Linked Data, is een populaire opmaaktaal voor structured data. Het maakt gebruik van JavaScript-notatie om gegevens in te sluiten in de HTML-code van een webpagina. JSON-LD is gemakkelijk te implementeren en wordt sterk aanbevolen door Google.

Microdata

Microdata is een andere manier om structured data aan je HTML-elementen toe te voegen. Het vereist het gebruik van specifieke HTML-attributen om gegevens te markeren. Hoewel het iets complexer kan zijn dan JSON-LD, wordt het nog steeds ondersteund door zoekmachines.

RDFa

RDFa, wat staat voor Resource Description Framework in Attributes, is een oudere opmaaktaal voor structured data. Het werkt door het toevoegen van specifieke attributen aan HTML-elementen. Hoewel het effectief kan zijn, geven veel SEO-experts de voorkeur aan JSON-LD vanwege de eenvoudigere implementatie.

Hoe voeg je structured data toe aan je website?

Het toevoegen van structured data aan je website kan op verschillende manieren gebeuren.

Google’s Structured Data Markup Helper

Google biedt een handige tool genaamd “Structured Data Markup Helper”. Hiermee kun je eenvoudig gegevens markeren op je webpagina en een code genereren die je kunt toevoegen aan je site.

Handmatig toevoegen

Als je meer controle wilt over de opmaak en plaatsing van de structured data, kun je deze handmatig aan je HTML-code toevoegen. Zorg ervoor dat je de juiste syntax en schema’s gebruikt om fouten te voorkomen.

Voordelen van het gebruik van structured data

Verbeterde zoekresultaten

Structured data helpt zoekmachines om rijke resultaten te genereren, zoals rich snippets, knowledge panels en carrousels. Dit trekt de aandacht van gebruikers en vergroot de kans op meer klikken naar je website.

Verhoogde klikfrequentie

Met opvallende zoekresultaten verhoogt structured data de kans dat gebruikers jouw link verkiezen boven die van concurrenten, waardoor je klikfrequentie toeneemt.

Betere zichtbaarheid van inhoud

Dankzij structured data begrijpen zoekmachines beter waar je inhoud over gaat, wat resulteert in een betere zichtbaarheid voor relevante zoekopdrachten.

Inzicht in prestaties

Met tools zoals Google Search Console kun je de prestaties van je structured data bijhouden, zoals hoe vaak het wordt weergegeven in de zoekresultaten en hoe vaak erop wordt geklikt.

Structured data en rich snippets

Rich snippets zijn de verrijkte zoekresultaten die zoekmachines weergeven wanneer je structured data gebruikt. Dit kunnen sterbeoordelingen, prijsinformatie, evenementendata en meer zijn. Ze maken je zoekresultaat aantrekkelijker en informatiever.

Structured data voor lokale SEO

Voor lokale bedrijven is het toevoegen van structured data aan hun website bijzonder waardevol. Het kan hen helpen om te verschijnen in lokale zoekresultaten en de aandacht te trekken van mensen die op zoek zijn naar producten of diensten in hun regio.

Veelgemaakte fouten bij het implementeren van structured data

Bij het implementeren van structured data kunnen enkele fouten optreden die de effectiviteit ervan verminderen.

Onjuiste markup

Foutieve markup kan ertoe leiden dat zoekmachines de gegevens niet correct begrijpen en weergeven.

Overmatig gebruik van structured data

Het overmatig markeren van gegevens kan als spam worden beschouwd en je website schaden.

Negeren van Google’s richtlijnen

Google heeft specifieke richtlijnen voor structured data. Het negeren ervan kan leiden tot slechte zoekresultaten en mogelijke straffen.

Toekomst van structured data

Met de voortdurende evolutie van zoekmachines en technologie zal structured data een nog grotere rol spelen in de toekomst. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en deze toe te passen om je website relevant te houden voor zoekmachines en gebruikers.

Conclusie

Structured data is een krachtige tool voor SEO en kan aanzienlijke voordelen bieden voor je website. Door gegevens op een gestructureerde manier te markeren, geef je zoekmachines beter inzicht in je inhoud, wat resulteert in verbeterde zoekresultaten en een hogere klikfrequentie. Bovendien helpt het je om op te vallen tussen de concurrentie en meer bezoekers naar je website te trekken.

Wat is het verschil tussen structured data en gewone data?

Gewone data verwijst naar ongestructureerde informatie, terwijl structured data een georganiseerde en gestandaardiseerde opmaak heeft die zoekmachines beter begrijpen.

Moet ik voor elke pagina structured data toevoegen?

Nee, het is niet verplicht om structured data voor elke pagina toe te voegen. Focus op de belangrijkste pagina’s en inhoud.

Welke informatie kan ik markeren met structured data?

Je kunt verschillende soorten informatie markeren, zoals productdetails, recensies, evenementendata, recepten en meer.

Werkt structured data op alle zoekmachines?

Hoewel Schema.org wordt ondersteund door grote zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en Yandex, kunnen niet alle zoekmachines structured data op dezelfde manier interpreteren.

Is het gebruik van structured data een rankingfactor?

Het gebruik van structured data is geen directe rankingfactor, maar het kan de klikfrequentie en zichtbaarheid van je inhoud verbeteren, wat indirect van invloed kan zijn op je rangschikking in zoekresultaten.

Dit vind je vast ook leuk:

SEO

Wat is Linkbuilding: Een Gids voor Succesvolle SEO-strategieën

In de steeds evoluerende wereld van digitale marketing is zoekmachineoptimalisatie (SEO) van cruciaal belang om online zichtbaarheid en verkeer naar
SEO

Linkbuilding Uitbesteden: Verbeter de Autoriteit en Zichtbaarheid van je Website

Als je een eigen website hebt, is het vergroten van de autoriteit en zichtbaarheid ervan van essentieel belang voor online